U nedjelju 17. ožujka održano je 4. izdanje Zagrebačkog proljetnog polumaratona. Utrka iz godine u godinu raste po broju učesnika, a ovogodišnja promjena staze bila je pun pogodak i vjerujem da će sljedeće godine broj trkačica i trkača biti još veći. Pomalo dosadnu stazu, koja je uglavnom išla Avenijom Većeslava Holjevca i širokom cestom uz zagrebački hipodrom, zamijenila je puno zanimljivija i dinamičnija staza koja na početku ide širokim zagrebačkim ulicama (Vukovarskom i Savskom) da bi u drugom dijelu ponudila trčanje oko Bundeka i prekrasne poglede na Zagreb dok se prelazi Savu preko Mosta slobode. Startno ciljni prostor ostao je isti i svi natjecatelji mogli su cijelo vrijeme koristiti prostor u prizemlju Nacionalne sveučilišne knjižnice gdje su bile čuvane garderobe i ručak poslije utrke. No vremenske prilike ove godine nisu bile takve da su svi trkači odmah poslije utrke bježali u topli zatvoreni prostor kako bi se zgrijali, već su u ciljnom prostoru dočekivali svoje kolegice i kolege te nastavili bodriti one koji su još na stazi.

Atletski klub Forca nastupio je i ove godine u velikom broju, a proljetni polumaraton treći put zaredom bio je svojevrstan završni ispit jesensko-zimske škole trčanja. Na jesen smo upisali oko 80 polaznika u školu trčanja, a njih deset je jučer istrčalo svoj prvi polumaraton. To ne znači da ostatak ekipe više ne trči. Dapače, ova jesenska škola trčanja je jedna od uspješnijih otkad organiziramo školu trčanja, ali nisu svi krenuli na trčanje s ciljem da istrče polumaraton. Uz ovih deset polaznika koji su jučer istrčali 21,1km još će njih 5 to napraviti u narednim tjednima na nekim drugim polumaratonima. Protekla zima bila je vrlo blaga i većinu treninga smo bez problema mogli napraviti na savskom nasipu. Tek smo jednu dužinu zbog zaleđenog nasipa trčali na Jarunu. To je omogućilo našim “školarcima” da se u svega 6 mjeseci spreme za utrku koja je većini trajala oko dva sata. Najbrži je bio Kruno Bakota koji je na treninge škole trčanja uglavnom dolazio u jutarnjem terminu, a od cura Ivana Manestar koja je bila najbrža i na inicijalnom testiranju, zatim prvoj petici, a sada i na prvom polumaratonu. Kruno je 21,1km istrčao za 1h45min, a Ivana za 1h58min. Polumaratonke su jučer još postale Sara Lovrec, Ana Bašadur i Silvija Vočanec, a polumaratonci Mario Stipčić, Marko Ivezić, Robert Pavlović, Andrija Žarinac, Matej Kuraja i Josip Merle, s tim da potonji nije “školarac” već se Forci priključio poslije Nove godine, a jučer je po prvi puta trčao polumaraton i to za 1h38min!

Osim škole trčanja na utrci je nastupilo još tridesetak članova kluba, a neki su unatoč prilično nepovoljnim vremenskim uvjetima istrčali svoje najbolje polumaratone. Većini je ovo bila prva utrka u sezoni i svojevrstan test forme i treninga koje su radili preko zime, a glavne utrke ih očekuju u narednim tjednima. Treba napomenuti kako smo se ovog proljeća prilično “raspršili” po utrkama pa će tako 30-ak članova kluba trčati za tri tjedna polumaraton u Pragu, a isto toliko će tjedan dana poslije nastupiti na “100 milja Istre”, dok će desetak naših članova krajem ožujka i početkom travnja trčati maratone u Trevisu, Rimu i Linzu. Sve te grupice spojit će se opet početkom svibnja kad organizirano idemo na Wings For Life utrku u Zadar gdje ćemo i ove godine biti među najbrojnijim ekipama i skupiti što više kilometara za one koji ne mogu trčati.

Kao što sam napisao vremenski uvjeti su bili daleko od idealnih – jak vjetar i prilično toplo vrijeme dosta su otežavali trčanje, ali i u tim uvjetima osobne rekorde istrčali su Nikola Gregurek (1:26), Mladen Fabijanić (1:26), Zvonimir Roža (1:31), Antonija Lazić Čotić (1:39) i Mateja Mavrek (1:46), dok su ostali također dali sve od sebe i završili utrku, a rekorde će napadati nekom drugom prilikom.

Ova utrka ujedno je bila i Prvenstvo Hrvatske u polumaratonu (ekipno i pojedinačno), a nas su predstavljala tri trkača (Goran Murić, Ivan Gotal i Robert Vegše) koji su na kraju osvojili 7. mjesto ekipno u konkurenciji 21 hrvatskog kluba koji su prijavili trkače za ovo natjecanje. Možda su se od nas očekivali bolji rezultati, ali dali smo sve od sebe i trčali smo najbolje što smo mogli. U nastavku sezone očekuje nas još nekoliko državnih prvenstava na kojima ćemo pokušati doći do novih pehara i medalja. Ako se ne varam ovo je bilo najmasovnije prvenstvo Hrvatske do sada, nastupili se gotovo svi najbolji trkači i trkačice, a najbrži su bili Bojana Bijeljac i Petar Bratulić pojedinačno, te AK Kvarner i AK Svetice ekipno.

Napisao: Goran Murić