Predstavi se – ono kao u Potjeri ili Milijunašu 🙂

Kako je ovo zgodno, pripremam se najozbiljnije i počinjem – hop!:)
Zovem se Štefica Trešek, rođena sam 13.12.1965. u Koprivnici. Inače, rodom sam iz Podravine, iz sela Virja, koje spada u Koprivničko-Križevačku županiju i broji prema zadnjem popisu 3 302 stanovnika. Stanovništvo se bavi pretežno poljoprivredom, stočarstvom, ratarstvom i vinogradarstvom. Selo Virje ima osnovnu školu, Crkvu sv.Martina, koji je ujedno i zaštitnik mjesta. Mještani vole legendu o svetom Martinu, a mnogi koje znam ju i žive. A legenda kaže da se vojskovođa Martin (koji nije imao srce ratnika) u cičoj zimi našao u ophodnji straže i na putu je sreo siromaha koji je tražio milostinju. Martin nije imao uza se novce, ni hranu, te ne imajući što dati, odrezao je dio časničkog plašta, da se bar malo siromah zaštiti od hladnoće. Nadalje legenda govori kako je tu Martinovu gestu dobrote popratilo naglo zatopljenje vremena. 🙂
U Virju, u kojem sam odrasla i završila osnovnu školu, živjela sam i radila do 2011. godine u obiteljskoj kući sa svojim roditeljima. Nisam nažalost imala braće i o tome uvijek sanjam. Obožavam bratske i sestrinske priče, to su za mene posebne ljubavi, kao što su i bake kojih se ne sjećam. Djed mi je bio posebna vrsta, uvijek je susret bio praznik sa njim. Roditelji su mi umrli, tata vrlo rano sa 59 godina, a majka sa 72 godine. Tata je radio  u tvornici mliječnih proizvoda “Sirela” Bjelovar, a mama je bila domaćica, imali smo poljoprivredno gospodarstvo i čim sam prohodala već sam sakupljala jaja i hranila životinje. Mama je bila često bolesna pa sam ja morala vrlo rano odrasti. Na kraju svog života pitala me mama jesam li ja njoj mama ili ona meni, nije više znala, ali više nije bilo ni važno, bili smo tu jedni za druge.
Radila sam razne poslove: tajnica, konobarica ,sakupljačica mlijeka, dadilja, pomoćna kuharica ,prodavačica na Tisku… Željela sam biti glumica, ali roditeljima to nije bilo razumno, pa sam ipak amaterski izmišljala kratke skečeve i izvodila sa ekipom. I na kraju me put doveo do kazališta Komedije, gdje radim kao spremačica i divim se i uživam u umjetničkim djelima. Divim se svima jer su izvrsni, od baleta, orkestra, zbora, solista, glumaca – svi su predani svom pozivu, igri… Istoj igri koju sam ja pronašla na Savskom nasipu, igri koja mi je vratila radost i razlog za ponovno doći. I tu nema izgovora, to postaje jedino važno. Ta igra me spasila od svega što nam se svima događalo. I nemojte se opirati, samo prihvatite, i ljutnju, nemoć, čim prije se izredaju sve mogućnosti, tim prije ćete biti razigrani i slobodni.

Kada i kako si počela trčati?

Počela sam trčati, prvi puta u životu, u 55-toj godini 3.3.2020. Uglavnom, jedna moja divna Martina, koja je radila u računovodstvu uprave kazališta, pričala mi je o svojoj školi trčanja, kako joj je dobro, kako minutu trčiš, minutu hodaš… Kako je ona u nekoj sporoj grupi i kako to može svatko, bez problema, da je taj polumaraton prava zezancija i da je ona sa svojim curama malo hodala, ali je stigla. I tako mislim si ja, ti ljudi u gradu idu u školu trčanja, oni nemaju pametnijeg posla, ali mislim si ako je to tako lako, minutu hodaš, minutu trčiš pa mogla bi i ja. 🙂 Nešto moram poduzeti, više me ne usrećuje ni 300 grama Milke, uvijek sam spremna za nešto pojesti. I baš mi fali sad slano, sad slatko. 🙂 A Martina je mlada cura, nekih 30 godina, ali me zapanjila, i zagrijala. Ona je išla u drugu školu, a ja sam tražila onu koja ima jutarnji termin jer radim popodne. Pronađem na internetu klub koji ima jutarnji termin, imaju predavanje… Skupilo se puno ljudi, više cura nego dečkiju. Neki su ponovo došli, a ja sve to slušam, zapisujem. Kaže Goran koji nam je držao predavanje da ne trebamo ništa pisati, poslat će nam on  mailom… Trebaju vam samo kvalitetne tenisice, ostalo polako. Mislim si idem platiti i dolazit ću mjesec dana, ajde dat ću si priliku, makar ja znam da to ne mogu. Em sam preteška, em sam stara i redam razloge… ali dobro probat ću. 🙂 Nakon prvog treninga, kao da se digao debeli sloj prašine, s neke zabačene knjige u kutu, koju ste naglo podigli. A ja sam  ostala u oblaku nevjerice. Na poslu su me čekale cure da vide kako sam. Jedva sam hodala i uspinjala se stepenicama, a na vrhu me čekaju znatiželjni pogledi: “i kako je bilo?” “Nikad bolje!!” – kažem, i hodam “ležerno” sa stisnutim palčevima u džepu, samo da prođem pored njih. I bar se osjećam živom! 🙂
Oduševio me program. Vježbice… bilo mi je smiješno kao na tjelesnom u dvorani s hrpom djece, podjetinjila sam. 🙂 Oduševili su me treneri, svatko svojom taktikom učinkovit. Uglavnom sam pričala s njima, koliko sam mogla, a pomalo sam mogla. Imala sam priliku upoznati neke drage osobe, koje su bile u školi prije mene, a obožavam ljude koji se vrate, posebno ih cijenim jer znam kroz što su prošli.

Kako nalaziš vrijeme za trčanje? Kako ga ukomponiraš u ostale obaveze?

U početku sam se malo ispričavala ljudima s kojima sam poslovno surađivala, balansirala da budem korektna prema nekom dogovoru, pa bi ponekad odradila drugi dan trening. Eh, a onda se dogodilo, da se manje radilo, izvan onog osnovnog posla. I sami smo odrađivali trening prema planu Gorana, a sada polako sve pada u zaborav, i na prvom mjestu je dužnost prema sebi. Jer kada učiniš nešto dobro za sebe, tada si u stanju i za druge učiniti  lijepe stvari i želim da mi takav stav bude nit vodilja kroz ostatak života. Želim biti što dulje pokretna, i neovisna u danima koji će jednim doći. Možda mi je olakotna okolnost što nemam obaveze prema obitelji, ali mišljenja sam da imam obitelj, da se ne bi odrekla trčanja. Mada obitelj zahtjeva puno podrške, pažnje, vremena, truda, ali zato imamo izbor da odemo ujutro ili popodne.

Što ti trčanje predstavlja u životu?

Možda ću imati više što za reći, za par godina, ako me posluži zdravlje. 🙂 Trčanje je poput divne vode koja ti klizi niz grlo, dok si jako žedan. I nakon koje se osjećaš obnovljeno, revitalizirao. Svaka kapljica znoja je pobjeda, svaki novi kilometar je bogatstvo. Za mene trčanje mora biti igra, kao za dobrog glumca igranje uloge. I to dobro odigrane uloge. Kao svirka izvrsnog orkestra, čiji si i ti član, uštiman, pripremljen, dobro pripremljen i sa iskrenim osmijehom. Jer Svemir osjeti dok si dobro uštiman, onda ti samo pojača snagu do lakoće. Trčanje je divna slastica, napravljena od zdravih namirnica, čiji te okus iznenadi i usreći.

Koje želje i ciljeve imaš u trčanju?

Želim si zdravlje, kao i svima oko sebe. Želim si redovitost na trenizima, veselje zbog novih kilometara, kako mojih tako i svih koji se bave trčanjem, bilo rekreativno ili profesionalno. Želim si istrčati jedan lijepi polumaraton ove godine, to će meni biti prva službena utrka. Jer nisam bila spremna dok su moje cure i dečki istrčali svojih prvih pet kilometara. Ali išla sam ih pogledati, bilo me jako strah jer su svi imali minute preispitivanja pred utrku, ali bili su svi izvrsni! I drago mi je što sam ih gledala i navijala za njih. I želja mi je istrčati za koju godinu maraton. Želja mi je sudjelovati u humanitarnim utrkama i gotovo svaki trening posvetim osobama koje poznajem, s velikim postotkom invaliditeta, koje se bore uz silne lijekove i pomagala. Otišle su mi dvije drage osobe s kojima sam dijelila mnoge lijepe i teške trenutke i vidjela patnju i bol. I borbu za novi udah. Zato  ponešto znam o gubitku. I o tome da mora biti malo gorko u životu, i ako dovoljno voliš, osjećaš zahvalnost, poniznost kao pravi trkač s velikim trkačkim srcem. Čista srca s puno ljubavi i poštovanja do pobjede, a za mene rekreativku sve je pobjeda! I biti uz nekoga kada mu treba, i ubrzati za nekim, i ustati iz kreveta i prestati misliti jel mi ovo treba? DA, TREBA TI! I tu se ništa ne može! I bilo je hladno pa što?! I bilo je vjetrovito, ali kako bih saznala za to iskustvo da ga nisam proživjela? U mom svijetu prevladava znatiželja, baš me zanima kako je tamo iza ugla, što je tamo iza mosta… Možda naiđe i strast – to ne znam. 🙂