UVOD

Od prve godine postojanja u Forci smo povremeno organizirali trail treninge, uglavnom u ljetnim mjesecima na Ponikvama i ti treninzi su bili dobro posjećeni o čemu svjedoči i donja slika iz lipnja 2014. godine. No uvijek nam je naglasak bio na cestovnom trčanju i pripremama za polumaratone i maratone, a ovi treninzi su nam bili svojevrstan bijeg od svakodnevne rutine i osvježenje u ljetnim mjesecima. Iz godine u godinu sve je više trail i trekking utrka u Hrvatskoj pa tako sve više Forcašica i Forcaša odlazi na te utrke, a možemo se pohvaliti i s nekoliko odličnih rezultata naših trkačica i trkača. Forcaši su redovito među prvih 5-6 trkača na Traversi, 50 kilometarskoj utrci preko Medvednice od Podsuseda do Zeline. Goran Murić je 2014. pobijedio i postavio tadašnji rekord staze (4:28), a Tomica Kolenko je iste godine slavio na noćnoj zimskoj varijanti poznatijoj kao Blatersa. Sanda Berženji je za sada jedina Forcašica koja se okušala na ultra trailu dužem od 100km i uspješno je završila prošlogodišnji Dalmacija Ultra Trail, dok je Jelena Culej svojim izvrsnim nastupom na 67km dugoj utrci na “100 milja Istre” zaslužila poziv u reprezentaciju koja je Hrvatsku predstavljala na Svjetskom prvenstvu u trailu 2017. godine.

Zbog tog većeg interesa za trailom među svojim članovima ove godine smo odlučili pokrenuti trail grupu koja bi već u travnju počela trenirati za trail utrke, i to redovito tri puta tjedno, kako bi se što kvalitetnije pripremili za utrke, ali i što je najvažnije kako bi uživali na treninzima u okruženju koje najviše vole. Trail sekciju će voditi Lovelos Slovinac, Marija Gredelj i Petra Lulić, a plan treninga izrađivat će Goran Murić. Imat ćemo naprednu grupu za trkačice i trkače koji redovito trče i htjeli bi se okušati ili popraviti u trail trčanju i školu trail trčanja za početnike. Za školu trail trčanja za početnike prijave su otvorene već mjesec dana, a možete se prijaviti još uvijek klikom na prijavni obrazac, dok prijavni obrazac za naprednu trail grupu možete pronaći na dnu ove stranice.

10394588_296277593879567_7270230092591098628_n

Više informacija o školi trail trčanja možete pronaći na stranici naše škole trčanja, a evo i više detalja o naprednoj grupi:

TERMINI:

Napredna trail grupa kreće s radom 3. travnja, a treninzi će biti utorkom u 18:15h i subotom u 9h. Budući da se većina treninga održava u šumama gdje nema rasvjete termine treninga treba prilagoditi duljini dana, tako da će u kasnijim proljetnim i ljetnim mjesecima treninzi kroz tjedan biti malo kasnije, a subotom zbog vrućina i dužine treninga malo ranije.

LOKACIJA:

Trail grupa će trenirati na različitim lokacijama u Zagrebu i okolici. Na početku će to biti Maksimir, zatim različite staze po Medvednici, a povremeno ćemo treninge kroz tjedan organizirati u samom centru Zagreba. Većina trkača zna da na samo 1km od Ilice postoje šume i tereni vrlo slični onima na Medvednici, ali malo trkača ih koristi za treninge. Mi ćemo dio treninga raditi baš tamo i vjerujemo da će vam se svidjeti. Važno je napomenuti kako ni na jednoj lokaciji (osim na nasipu) nemamo svlačionice, ali to ne bi trebao biti problem. Na većinu lokacija, osim vlastitim automobilom, moći ćete doći i sredstvima javnog prijevoza.

GRUPE:

Broj grupa napredne trail sekcije moći ćemo odrediti tek po zatvaranju prijava za istu jer ovisi o profilu trkača-ica koji će se prijaviti. Treba naglasiti kako napredne grupe na treninzima neće biti vođene od strane trenera kao što je to slučaj na nasipu. U brdima i planinama teže je zadati tempo i održati grupu, ali će na početku svakog treninga voditelj trail sekcije dati detaljne upute kako napraviti trening po unaprijed poznatom planu treninga, kojom stazom trčati, kada se okrenuti, kuda skrenuti i sl. Na intervalnim treninzima (a i takvih će biti skoro svakog tjedna) trener će biti uz vas da vam da pravi savjet u određenom trenutku, da vam ispravi neku grešku u tehnici i slično. Razlika između traila/trekkinga i cestovnog trčanja je upravo ta što trail i trekking ne robuju nikakvim šablonama i pravilima, već nude puno više slobode, pa nećemo ni mi nametati nešto što nije u duhu trčanja u prirodi, nego ćemo jedan dio prepustiti improvizaciji. 🙂 Na svakom treningu će biti dvoje trenera tako da ćete se moći posavjetovati s njima prije i poslije treninga i pitati sve što vas zanima.

TRENINZI:

Trail napredna grupa namijenjena je svakom tko već ima nekog iskustva u trčanju i utrkama, a želi se okušati u nečem novom ili poboljšati svoje rezultate na trail utrkama. Uz naprednu grupu tu će biti i škola trail trčanja koja će imati dvije grupe, jednu skroz početničku i jednu malo napredniju, i možda je upravo ta ona koja vama odgovara. Obje grupe škole trail trčanja će biti vođene od strane trenera. Kroz trail treninge postupno ćete savladati različite podloge i terene, povećati broj pretrčanih kilometara i smanjiti broj prohodanih kilometara na brdovitim stazama, popraviti svoje performanse na brdu, naučiti brzo trčati i nizbrdice kojih se sada možda pribojavate, a sve to će rezultirati boljim nastupima na utrkama nakon kojih ćete biti zadovoljniji nego prije. Utorkom treninzi neće biti duži od 60min i bit će uglavnom trkački, dok ćemo subotama (kad nema utrka) kombinirati malo duža trčanja, planinarenja i kombinacije jednog i drugog.

U svibnju ćemo u sklopu trail sekcije organizirati i mali tečaj orijentacije kako bi se što bolje snašli na kartama koje dobijete prije utrka. Neće to biti škola orijentacije s kojom ćete moći nastupati na orijentacijskim utrkama, ali ćete naučiti dovoljno da se ne izgubite na nekom trailu ili trekkingu.

ponikve

UTRKE:

Nastup na utrkama nije obavezan, ali vjerujemo da većinu koji se prijavljuju za naprednu trail grupu utrke itekako zanimaju. Jer utrke nisu samo da se vidi tko je brži, već i zabava, a trail utrke provesti će vas stazama i krajolicima koje možda sami nikad ne bi otkrili. Plan treninga i utrka bazirat ćemo na utrkama KontinenTrail Lige, a završna utrka ovogodišnje trail sekcije bit će jedna od utrka (21km ili za one malo spremnije 53km) na Dalmacija Ultra Trailu 20. listopada.

CIJENA:

Mjesečna članarina u klubu je 150kn. Prva članarina plaća se prilikom upisa, a kasnije početkom tekućeg mjeseca. Članarina se plaća mjesec po mjesec. Plaćenom mjesečnom članarinom možete kombinirati sve programa koje nudimo u različitim terminima. Osim trail treninga organiziramo i treninge na nasipu ponedjeljkom i srijedom u 18:30h za one koji više vole cestovne utrke, kao i vježbe snage petkom u 18h. Svi novi članovi Force dobit će od našeg sponzora na poklon tehničku majicu s logom kluba, a također imaju i 20% popusta na opremu za trčanje u Easy Going Storeu (Arena centar).