Još je tjedan dana do početka proljetne škole trčanja, U najavi škole trčanja već smo dosta toga napisali o školi trčanja, no ima dosta pitanja na koja ne možete naći odgovor u tom tekstu pa ih donosimo u ovom tekstu
1. KAKO IZGLEDA JEDAN TRENING U ŠKOLI TRČANJA?
Na trening je dobro doći 10-15 minuta prije početka treninga kako bi se na vrijeme presvukli, pitali trenera ako vas nešto zanima, imate neki problem ili se samo podružili. Vodimo i evidenciju dolazaka na treninge, ali ne kako bi kažnjavali ako niste redoviti na treninzima, već kako bi nagradili najredovitije, lakše upamtili imena i primjetili da nekog tko je bio redovit na treninzima odjednom nema neko vrijeme. I onda se javimo mailom, pitamo da li se radi o povredi, bolesti, putovanju i sl. Plus za dolazak na trening si sami upisujete, a možete ga zaslužiti i samostalno odrađenim treningom.
Prije početka treninga glavni trener uvijek održi kratki govor i najavi trening, a zatim se podijelimo u grupe i svaku grupu vodi jedan voditelj. Na početku treninga se razgibamo oko 5min i poslije toga se kreće na zagrijavanje. Na početnim treninzima zagrijavanje izgleda tako da 5-10min kombiniramo trčanje i hodanje u različitim omjerima. Nakon zagrijavanja ide oko 5min istezanja i potom se kreće s glavnim dijelom treninga. U glavnom dijelu treninga se trče određeni zadaci. Na početku su to kombinacije trčanja i hodanja u ukupnom trajanju od 20-25min, a s vremenom se udio hodanja smanjuje i sve se više trči. Po završetku glavnog dijela treninga kratko se istegnemo, napravimo nekoliko vježbica za jačanje stopala i kratko se rastrčimo kombinacijom laganog trčanja i hodanja. Na kraju svakog treninga radi se istezanje.
Dakle, ukratko trening izgleda ovako:
– razgibavanje (5min)
– zagrijavanje (10min)
– istezanje (5min)
– glavni dio treninga (20min)
– vježbice za stopala (5min)
– rastrčavanje (5min)
– istezanje (5min)
Ukupno: 55min
2. GDJE OSTAVLJAMO STVARI ZA VRIJEME TRENINGA?
U Veslačkom klubu Zagreb imamo svoju prostoriju u kojoj se okupljamo prije treninga. U njoj ostavljamo sve stvari za vrijeme treninga i ona se zaključava dok smo mi na nasipu, a treneri imaju ključ. Pored naše prostorije nalaze se muška i ženska svlačionica koje su opremljene tuševima pa se tamo možete presvući prije i poslije treninga i otuširati ako trebate.
3. ŠTO PONIJETI NA PRVI TRENING?
Najvažnije je da dođete. 🙂 Za prvi trening trebate sportsku opremu (tajice ili trenirku i majicu dugih rukava) i tenisice. Nekima dobro dođe i bočica s vodom ili sokom, ali možete izdržati trening i bez nje. Neće biti toliko naporno.
Trening će trajati zajedno s razgibavanjem i istezanjem oko 45min.

4. ŠTO AKO NE MOŽEMO DOĆI NA TRENING?
Ako ne stignete na trening u svom terminu trening možete odraditi samostalno po planu kojeg ćete dobiti na početku svakog tjedna. To može biti potpuno samostalno u svom kvartu, obližnjem parku ili u nekom drugom gradu ako ste na putu, ili na nasipu u terminima napredne grupe (pon-sri u 18:30). Neće biti nikakav problem i ako preskočite koji trening sve dok to ne postane česta navika.
5. ŠTO AKO SU MI TRENINZI U ŠKOLI TRČANJA PRELAGANI ILI PRETEŠKI?
U prvom slučaju nema problema jer osim škole trčanja u klubu imamo puno “naprednih” grupa i ne pripremaju se sve za polumaraton i maraton pa se u dogovoru s trenerom možete priključiti jednoj od tih grupa. Nakon 3 uvodna tjedna podijelit ćemo vas u grupe po rezultatima testiranja i svaka grupa će imati adekvatan program treninga pa se u slučaju da su vam treninzi preteški uvijek može prijeći u nižu grupu.
Slična stvar je i ako izgubite kontinuitet i iz nekog razloga duže vrijeme izbivate s treninga. Uvijek se možete vratiti i priključiti nekoj od sporijih grupa. Najvažnije je da se na vrijeme javite i savjetujete s trenerom prije nego odustanete od trčanja misleći kako ste izgubili priključak s grupom.
6. DA LI SE TRENINZI ODRŽAVAJU PO KIŠI?
Treninzi se održavaju u (skoro) svim vremenskim uvjetima što znači da se trči i po kiši, snijegu, jako toplom vremenu i sl. Uvijek postoje iznimke kad trening odgađamo ili otkazujemo u slučaju olujnog nevremena i slične vremenske nepogode. U toku godine trening je otkazan možda 5 puta. U slučaju otkazivanja ili odgađanja treninga obavijest o otkazivanju uvijek stigne na mail barem 2h prije početka treninga, a u klubu je uvijek i “dežurni” trener koji dočeka one koji nisu pročitali mail pa ih uživo obavijesti o otkazivanju.

7. UTRKE? DA LI MORAMO IĆI NA UTRKE? IDEMO LI NA NJIH SAMOSTALNO ILI ORGANIZIRANO?
U program škole trčanja uključen je i odlazak na utrke te nastup na polumaratonu kao “završni ispit” proljetne škole trčanja. No to ne znači da je odlazak na utrke obavezan. Svake godine ima jedan dio polaznika koji kategorički izbjegava utrke, no većina ipak nastupa na utrkama jer utrke nisu isključivo natjecanje, već također izlet, zabava i druženje. A lijepo je povremeno nastupiti na utrci i dobiti majicu i medalju i testirati svoj napredak u trčanju. A napredak će biti jako velik i u to ćete se uvjeriti već nakon nekoliko tjedana škole trčanja. Polumaraton je malo veći zalogaj i zahtjeva redovito treniranje svih 7 mjeseci škole trčanja. Iako vam se sada to čini kao nemoguća misija i uopće nije razlog prijave za školu trčanja, vjerujem da će jedan dio vas na jesen istrčati polumaraton i nastaviti s trčanjem i preko zime. 🙂
Na utrke van Zagreba idemo organizirano i grupno se prijavljujemo, a utrke u Zagrebu organizacijski nisu tako zahtjevne. Ukoliko netko želi ići samostalno na neku drugu utrku nema nikakvih problema, samo bi se prije trebao konzultirati s trenerom.
Ako imate još nekih pitanja slobodno ostavite komentar ili pošaljite upit na trkacki.klub.forca@gmail.com