Proljetna škola trčanja 2019.

POČETAK ŠKOLE TRČANJA: 5.3.2019. u 18:30h
LOKACIJA: VK Zagreb, Veslačka 27 (tik uz Savski nasip)
TERMINI TRENINGA:
  • popodnevni termini: utorak i četvrtak – od 18:30h do 19:30h
  • jutarnji termini: utorak i četvrtak – od 8:00h do 9:00h
  • subota – od 10h do 11h
Termine možete kombinirati kako želite – 3 treninga tjedno.
CIJENA: 150kn mjesečno (plaća se mjesec po mjesec, do 15. u mjesecu)
PRIJAVA: https://goo.gl/forms/FW1ABavRVd8Pumg82
Više informacija u nastavku teksta (ispod slike).

CILJ:

Glavni cilj škole trčanja je pokrenuti “obične” ljude koji se neko vrijeme nisu rekreirali, a imaju želju za nekom rekreativnom aktivnošću na otvorenom. Kroz ovaj program ćete postupno postati brži, izdržljiviji, ali i ono što je najvažnije ZDRAVIJI. Od netrkača ćemo kroz nekoliko mjeseci napraviti trkače koji će moći istrčati 5km u komadu, odhodati do Puntijarke bez stajanja i na taj način napraviti dobru podlogu za nastavak rekreativnog trčanja i kasniji odlazak na utrke. U školi trčanja upoznat ćete puno ljudi koji će vam na početku biti samo kolege s trčanja, a kroz nekoliko mjeseci prijatelji s kojima dijelite svoju strast prema trčanju. Trčanje spaja ljude! Redovito vježbanje pomoći će vam da se bolje nosite sa svakodnevnim stresom i poslužiti vam kao svojevrstan “ispušni ventil”. Trčanje te čini jačim!

TERMINI TRENINGA:

Glavni termini treninga škole trčanja su UTORAK i ČETVRTAK u 18:30h i SUBOTA u 10:00h, a treninzi traju oko 45-60min. Dolaskom toplijeg vremena subotnje treninge pomicat ćemo na malo raniji termin kako ne bi trčali po najvećim vrućinama, a u ljetnim mjesecima i poslijepodnevne ćemo treninge pomicati na malo kasniji termin. Uz ove termine, od prošle godine za naše polaznike nudimo i mogućnost treniranja u jutarnjim terminima i to UTORKOM i ČETVRTKOM u 8:00h, a treći termin je onaj subotnji u 10:00h. Ova novost omogućava kontinuitet i redovitost i onima koji rade jedan tjedan ujutro, jedan tjedan popodne, kao i učenicama i učenicima starijih razreda srednje škole.

LOKACIJA:

Treninzi proljetne škole trčanja održavaju se na Savskom nasipu i Jarunu. Mjesto okupljanja je Veslački klub Zagreb (Veslačka 27) gdje imamo prostor u kojem ostavljamo stvari kao i mogućnost korištenja svlačionica poslije treninga. U ožujku većinu treninga trčimo na osvijetljenom dijelu savskog nasipa, a kasnije (kad se dani produže) podjednako koristimo nasip i Jarun. Povremeno organiziramo treninge i na drugim lokacijama u gradu kao što su Maksimir, Tuškanac, Medvednica…

TRENINZI:

Treninzi u školi trčanja su prilagođeni početnicima. Kreće se kombinacijom trčanja i hodanja da bi se postupno izbacilo hodanje, a daljnji napredak se očituje u sve većim duljinama koje se pretrče na treningu da bi kasnije nastavili sa spuštanjem tempa, tj. ubrzavanjem. Nakon 2 mjeseca škole trčanja većina polaznika moći će istrčati 30 minuta bez stajanja, nakon 4 mjeseca 60 minuta, a na kraju škole trčanja oni najredovitiji moći će istrčati polumaraton (21,1km). Osim trkačkih treninga u školi trčanja redovito radimo vježbe za prevenciju ozljeda, a od svibnja ćemo ubaciti i jedan trening snage tjedno kako bi dodatno ojačali trup prije nego krenemo s povećavanjem dužinskih treninga. U programu proljetne škole trčanja su i izleti na Medvednicu koji će se održavati jednom mjesečno (nedjeljom ujutro). U školu trčanja se mogu prijaviti svi koji su stariji od 15 godina (mlađi od 18 godina kod upisa trebaju potpis roditelja) bez obzira na trenutnu kondiciju, a primamo i one koji imaju nešto trkačkog iskustva. Vama ćemo prilagoditi program, napraviti posebnu grupu ili vas ubaciti u neku od naših naprednih grupa.

UTRKE:

Utrke nam/vam nisu imperativ, ali ćemo najambicioznijima pomoći da se što bolje pripreme za utrke na koje će ići. U školi trčanja ćemo kao i svake godine krenuti s utrkom na 5km krajem svibnja, zatim utrkom na 10km krajem ljeta, a oni najuporniji spremit će se Zagrebački polumaraton u listopadu. Za one koji više vole aktivnosti u prirodi u plan utrka ubacili smo i odlazak na dvije trail utrke.

Plan utrka:

  • Noćna utrka grada Samobora (5km) – krajem svibnja
  • Noćna desetka – 29. lipnja
  • Ozalj i Vrhovac Trail – 13. srpnja
  • Humanitarna utrka Mliječna staza (UNICEF) – početkom rujna
  • Ogulin Trail – 14. rujna
  • Zagrebački polumaraton – 13. listopada

GRUPE:

Polaznici škole trčanja će nakon uvodna 3 tjedna biti podijeljeni u 3-4 grupe. Grupe će biti formirane nakon inicijalnog testiranja koje će biti krajem trećeg tjedna škole trčanja. Do sada smo u školu trčanja upisivali oko 100-150 polaznika što znači da se trči u grupama od 20-30 ljudi, a na taj način se trener vrlo brzo upozna sa svim trkačicama i trkačima što u nekim situacijama omogućava i individualizirani plan treninga. Isto tako, polaznici škole trčanja se međusobno puno brže i bolje upoznaju. U jutarnjem terminu ćemo imati dvije grupe. Svaka grupa ima jednog trenera koji vodi trening, trči na čelu grupe, demonstrira vježbice, ispravlja vam greške i pazi da od početka do kraja treninga sve bude po planu. Treba napomenuti kako nemaju sve grupe isti plan treninga, već se plan treninga radi za svaku grupu posebno po trenutnoj formi koju procjenjujemo upravo inicijalnim testiranjem.

OPREMA:

Sve što vam treba za prvi trening su tenisice i trenirka (ili tajice + majica dugih rukava). Ako bude malo hladnije dobro će vam doći šuškavac, kapa i rukavice. Na početku škole trčanja održat ćemo predavanje na kojem će se između ostalog pričati o opremi za trčanje. Termin i lokaciju predavanja ćemo odrediti prije samog početka škole trčanja, a sve detalje ćemo na vrijeme objaviti na našim stranicama. Svaki polaznik škole trčanja dobit će poklon dobrodošlice (buff/maramu za trčanje) prilikom upisa, a tehničke majice s logom kluba dobivate u svibnju.

TRENERI:

Tim čine trkačice i trkači s puno iskustva kako u trčanju tako i u podučavanju drugih kako što uspješnije napraviti prve trkačke korake. Glavni trener u školi trčanja je Goran Murić, profesor kineziologije s dugogodišnjim iskustvom rada u atletici i rekreativnom trčanju, koji izrađuje plan i program treninga za sve grupe. Voditeljski tim dobro je izbalansiran, mogli bi reći spoj mladosti i iskustva. Za početak upoznajte trenerski tim klikom na ovaj link, a puno bolje upoznat ćete nas kroz 7 mjeseci škole trčanja u kojima ćemo paziti na svaki vaš korak.

CIJENA:

Mjesečna članarina u školi trčanja je 150kn. Prva članarina plaća se prilikom upisa, a kasnije u prvoj polovici tekućeg mjeseca. Članarina se plaća mjesec po mjesec. Mjesečna članarina obuhvaća sve aktivnosti koje klub organizira (trkački treninzi, vježbe snage i planinarenje) i ništa se ne plaća dodatno. Startnine za utrke na kojima sudjelujemo svatko plaća za sebe, ali vrlo često osiguramo grupni popust za sve članove kluba.

 

U tekstu na našoj stranici možete pronaći odgovore na još neka pitanja koja nam budući trkači-ce često postavljaju: https://atletski-klub-forca.hr/sve-sto-vas-zanima-o-skoli-trcanja-a-ne-usudite-se-pitati/

Tekstove naših članova o trčanju možete pronaći u rubrici “blogovi”: https://atletski-klub-forca.hr/category/blogovi/

A kako nam je bilo na nekim utrkama u rubrici “izvještaji su utrka”: https://atletski-klub-forca.hr/category/izvjestaji-s-utrka/