Kad ste vidjeli riječ sačmarica, prva pomisao koja vam je prošla kroz glavu je okidač i zvuk „BANG“! Je li tako? No, zapravo nije riječ o oružju, već o pristupu tržištu – strategija sačmarica (engl. shotgun marketing). Istom se želi pridobiti pažnja kod populacije raznih dobnih skupina i profila te stvoriti svijest o brand–u. Istinski primjer implementacije spomenute strategije je event – Wings For Life World Run (dalje u tekstu WFL).

Globalni event se održao proteklog 7. svibnja 2017. godine već četvrtu godinu zaredom u Zadru. U organizaciji Hrvatskog atletskog saveza i inicijatora (nositelja) Red Bull–a. Okuplja tisuće entuzijastičnih trkača s plemenitim ciljem pronalaska lijeka za ozljede leđne moždine.

TOP 5 ključnih faktora koji su omogućili stvaranje ovog jedinstvenog event–a u svijetu sporta.

1. Globalni event

Globalni start je u isto vrijeme na šest kontinenata i 36 različitih zemalja, a među njima i Zadar (Hrvatska). U vrijeme event–a brišu se prostorne i vremenske granice i „svi“ žele sudjelovati i uživati u ostvarenju plemenitog cilja.

2. Natjecatelj ne trči prema cilju, nego cilj sustiže njega

Ideja „lovine“ daje dodatnu draž i pozitivnu napetost. Naime, presretačka vozila, opremljena senzorima, predstavljaju ciljnu liniju kojoj trkači pokušavaju pobjeći, umjesto da se kreću prema njoj. Taj podražaj izvrsno je prihvaćen kod trkača imotivira ih da utroše „posljednje atome snage“ i naprave korak više.

3. Poznate osobe bodre trkače

Jedinstvena situacija i motivacijski moment je taj u kojem prepoznatljiva lica – sportaši, pjevači i glumci bodre trkače iz presretačkog vozila. Trkači su tako u glavnoj ulozi, i to im daje dodatni adrenalin.

Ak_Forca

4. Plemenit cilj

WFL je međunarodna neprofitna zaklada za istraživanje leđne moždine. Sudionici sudjelovanjem na event–u pomažu zakladi; i osobno bih rekao da me spoznaja da sam malo utjecao na nečiji život – malo usrećila. 100% iznos startnine namijenjen je revolucionarnim istraživačkim projektima čiji je cilj izlječenje oštećenja leđne moždine.

5. Sudjelovanje nove snage u trkačkom svijetu!

Nova snaga u trkačkom svijetu iliti AK Forca dala je svoj doprinos event–u; sa 78 članova – AK Forca je pretrčala 996 km i tako je u konkurenciji od 3308 timova osvojila izvrsno 61 mjesto u globalnom poretku! Bravo mi! Tko je gazda pokazao je pobjednik prve hrvatske Wings For Life utrke iz 2014.godine i AK Forca trener – Goran Murić koji je na jučer održanoj Wings For Life utrci u Zadru osvojio 2. mjesto.

Sve malo prije spomenuto nije mamac, već se uistinu moglo doživjeti i „opipati“ u Zadru. Stoga, za sve vas kojima event–ualno nedostaje događaja i doživljaja u životu preporuka je da posjetite WFL World Run!

Napisao: Zvonimir Roža