Svaki dan slušamo upute kriznog stožera i strepimo da li će nam zabraniti izlazak vani, trčanje, šetanje. Potpuno je jasno da je fizička aktivnost i boravak na svježem zraku i suncu zdrava i poželjna… Jačamo imunitet, rješavamo se stresa, osjećamo se bolje, produktivniji smo, optimističniji… Pa svejedno, mnogi su prestali trčati. Neki zbog straha, neki zbog grižnje savjesti ili nelagode, neki zbog manjka motivacije.

Budućnost je neizvjesna. Izvjesno je jedino da će ovo potrajati. Trčali ili ne, treba živjeti dan po dan i u svakom danu napraviti nešto korisno i zdravo za sebe i svoje ukućane. Ležanje na kauču, naručivanje fast fooda, pečenje kolača i kruha iz dosade, jedenje keksa i čipsa jer ste nervozni sigurno neće spasiti svijet, a ponajmanje vas, vaše zdravlje i sreću.

Osim odraslih koji su preopterećeni brigama, a zatvoreni u svoja četiri zida, i djeca jako trpe. Brine ih škola, fale im prijatelji, fale im njihove aktivnosti, treninzi, igranje… Ali zato puno toga možete zajedno raditi.

  • Isplanirajte svaki dan, odredite kada je vrijeme za doručak, ručak, vrijeme za posao, kućanske poslove, vrijeme za učenje, vrijeme za igranje, gledanje filma…
  • Vježbajte. Svaki dan. Uključite cijelu obitelj, pogotovo djecu. Ako šetate, šećite zajedno. Ako trčite, neka vas dijete prati na biciklu. Ako vježbate doma, uključite i djecu. I oni najmanji mogu izvoditi osnovne vježbe. To je za njih i korisno i zabavno i sada jako potrebno.
  • Jedite manje i jedite zdravo, planirajte obroke. Svi smo manje aktivni nego inače, potrebno nam je manje hrane, stoga smanjite količinu pogotovo kruha, tjestenine, riže, krumpira. Slatkiše najbolje izbacite. Jedite puno raznovrsnog povrća (brokula, karfiol, špinat, blitva, paprika, rotkvice, salate, mladi luk (ionako morate držati socijalnu distancu) 🙂
  • Informirajte se, pratite najnovije vijesti, pridržavajte se uputa, ali nemojte dozvoliti da vijesti, političke emisije, bombastični naslovi i rasprave na društvenim mrežama prevladaju vašim životom. Ostanite optimistični i u svemu pokušajte naći nešto dobro.
  • Želite, nadajte se, ali nemojte previše planirati, nije vrijeme za dugoročne planove, no to ne znači da treba odustati od svega. Samo treba ići korak po korak, bez opterećenja..
  • Ako imate više slobodnog vremena nego inače, iskoristite ga za ono što do sada niste stizali; čitajte, učite, pjevajte, svirajte, vježbajte jogu…

Neki su ovom situacijom pogođeni više, neki manje. Kako god, jednom će ovo proći. Bitno je sada izvući ono najbolje. Ne sutra, ne prekosutra, ne kada prođe korona virus nego svaki dan, jedan korak, jedna ispravna stvar.

Napisala: Kristina Škevin