Jučer je u Rijeci održan 12. Riječki polumaraton koji smo odabrali kao prvi grupni izlet na neku utrku. Za Rijeku smo se odlučili iz više razloga, a jedan od glavnih je taj što se radi o jednoj od najmasovnijih utrka iz prebogatog kalendara cestovnih utrka u Hrvatskoj, koja je dosadašnjih godina bila vrlo dobro organizirana i na njoj su postignuti brojni odlični rezultati. Među petstotinjak trkačica i trkača koji su jučer trčali ulicama Rijeke našlo se i pedesetak članova Force. Organizacija je i ove godine bila dobra, no za višu ocjenu nedostajalo je stotinjak litara vode na potezu Preluk – Rijeka. Sve što je u utrci bilo dobro ostane u sjeni svih onih ljudi koji su po vrlo toplom vremenu došli do cilja tražeći kap vode jer su zadnju okusili sat vremena ranije na okretu polumaratonske utrke. Stvar su malo zeznuli i Norvežani koji su najavili i koju kap kiše za vrijeme utrke, no kiša je počela padati tek oko 16h kad smo se spremali na put nazad u Zagreb. 🙂

IMG_0115

Unatoč toplom vremenu i ne baš laganoj stazi, iz Rijeke smo se vratili s puno PB-ova, a pet naših članova istrčalo je svoj prvi polumaraton. Svakako bih izdvojio Ljerku Margetić koja trči s nama od samog početka u adidas školi trčanja, ali zbog niza pehova u proteklih godinu dana nije nastupila ni na jednom polumaratonu. Pehovima je napokon došao kraj pa je Ljerka jučer istrčala odličnih 2:09:32 čime joj je pripalo 4. mjesto u kategoriji Ž55+. U istoj kategoriji, ali  s prefiksom M, trčao je Petar Turčinović kojem je ovo također bio prvi polumaraton u životu i istrčao ga je odmah ispod 2h. Petar nije početnik u trčanju jer se bavio atletikom u mladosti, a postigao je i zapažene rezultate na veteranskim natjecanjima, ali u sprintu. Među polumaratonce jučer su se još upisali Nikola Culej, Ivona Ivančić i Marina Matijaca.

Spomenimo i one najbrže. Iako je trčao u dresu AK Maratonjare iz Kutine,  Antonio Pejak je “punopravni” član Force i njegovih 1:34:38 novi je klupski rekord. Antonio trči i utrkuje se već nekoliko godina, a od kraja 11. mjeseca trenira s nama i samo je pitanje trenutka kad će skinuti i svoj PB (1:33) postignut prošle godine na Stareku. Najbrža od cura bila je Silvia Šimunović koja je u svom drugom polumaratonu istrčala odličnih 1:43:44 što je također novi klupski rekord. Kako početnici brzo napreduju u trčanju tako će i ovi naši klupski rekordi vrlo brzo biti popravljeni jer smo i mi klub početnik koji postoji tek dvadesetak dana. 🙂

DSC00880

Sve je popularnija utrka štafeta “3x7km” u sklopu Riječkog polumaratona pa su tako ove godine nastupile čak 44 štafete. Među njima našlo se šest naših štafeta, jedna muška, dvije ženske i tri mješovite. Naša najbrža štafeta plasirala se na 5. mjesto, a činili su je Zvonimir Fernežir, Zoran Besak i Enes Sedić. Ženska štafeta koju su činile Tajana Levaković, Tamara Brixy i Jelena Jelušić bila je četvrta u konkurenciji ženskih ekipa.

Treba istaknuti i naše trenere koji su postigli vrlo dobre rezultate nastupajući za svoj matični klub AK Agram. Ante Mimica osvojio je deseto mjesto u muškoj konkurenciji s rezultatom 1:20:06, dok je Kristina Škevin istrčala 1:38:11 baš kao i ja. 🙂 Kristina je time zauzela 11. mjesto u ženskoj konkurenciji.

DSC00894

No važnije od svih rezultata je da smo se jučer lijepo družili i dobro zabavili i neka ovakvih izleta bude što više. Nećemo ići s utrke na utrku svaki tjedan, ali kad budemo išli ići ćemo u velikom broju baš kao u Rijeku. Sljedeća klupska “masovka” je za nešto više od mjeseca dana kada idemo na Plitvički maraton. Na Plitvicama ćemo biti još brojniji jer će, uz sada već iskusne polumaratonke i polumaratonce, na put ići i polaznici naše škole trčanja kojima će plitvičkih 5km biti prva utrka u životu.

Facebook galerija

Rezultati

Napisao: Goran Murić