Sportaši vole brojke i statistiku. Bilježe pretrčane kilometre po tjednima i mjesecima, odvezene kilometre u godini dana, koliko sati godišnje provedu u bazenu, na biciklu, trčeći, bilježe prolaze na treninzima, utrkama, a neki mjere i jutarnji puls u mirovanju, kilažu, sate sna.

Kada te i još mnoge druge podatke svakodnevno iz godine u godinu skupljamo na jednom mjestu dolazimo do jako korisnog izvora informacija. Pomoću dobro vođenog dnevnika treninga lijepo možemo pratiti razvoj sportaša, njegove uspone i padove i bolje planirati buduće treninge i utrke.

IMG_0697

Dnevnik treninga treba biti pregledan i informacije moraju biti lako dostupne. Možete sami napraviti tablice, pisati u bilježnicu i zbrajati ili koristiti neke kompjuterske software. Dnevnik treninga razdijelimo po sezonama, zatim tjednima pa danima. Svaki dan možemo upisivati slijedeće podatke:

Sport i vrsta treninga

Ako trenirate po nekom programu ili ste dobili zadatak od trenera zapišite, proučite, isplanirajte i zapamtite zadani trening prije odlaska.

Vrijeme, intenzitet, kilometri

Zapišite ukupno trajanje treninga, vrijeme provedeno u pojedinim zonama intenziteta, prosječne pulseve, prijeđene kilometre.

Opis treninga

Zapišite koliko je trajalo zagrijavanje, na kojem pulsu i tempu. Opišite glavni zadatak treninga, npr. za koliko ste istrčali tisućke, u kojoj zoni ste trčali, maksimalni i prosječni puls, trajanje pauze. Dobar pokazatelj forme je koliko brzo puls pada u pauzi i koliko sporo raste pri povećanju napora. Koliko ste se razvrtavali, rastrčavali odnosno rasplivavali na kraju treninga.

Istezanje

Zapišite koliko vremena ste proveli u istezanju svaki dan nakon treninga. To bi moglo biti od koristi za one koji često preskaču taj važan dio. Trbušnjake, leđnjake, statičke vježbe za jačanje trupa isto tako treba redovito raditi pa ako vam treba podsjetnik, vodite evidenciju i o tome. Ako ste skupili dva sata “suhog treninga” u tri mjeseca, znate što je uzrok boli u donjem dijelu leđa.

Osjećaj težine

Pored svakog treninga napišite ocjenu od 1 do 10 subjektivnog osjećaja težine treninga i opišite kako ste se osjećali. Npr. radili ste tempo trening koji spada u teže treninge, ali držali ste zadani tempo i osjećali ste se dobro pa ćete ga ocjeniti sa 7, a koji puta vam neko rastrčavanje uopće neće biti lagano zbog nagomilanih treninga i kilometara i treningu ćete dati jednaku ocjenu težine. Već sljedeći dan dobar osjećaj može se vratiti. Puno zaredanih devetki i desetki može biti znak da je potrebno uzeti koji dodatni dan odmora.

IMG_0715

Razni podaci

Možete zapisati i jutarnji puls u mirovanju čiji nagli porast može ukazivati na pretreniranost ili stres neovisan o treniranju, težinu kako bi kontrolirali da li unosite dovoljno tekućine ili prenaglo mršavite, sate sna, pogotovo ako vas muči nesanica. Oni jako zaposleni mogu upisivati i ocjenu stresa na poslu. Žene koje pate od PMS-a zapisivat će i te podatke kako bi bolje planirale buduće treninge.

Zanimljivosti

Budući da je većini sport ujedno i zabava i druženje, zapišite i neke zanimljivosti s treninga – s kim ste trenirali, gdje ste bili, kakvo je vrijeme bilo. Neka vam dnevnik treninga bude i uspomena.

Možda se čini da je pisanje treninga poprilična gnjavaža, ali on je i jako dobar motivator za daljnje treniranje. Kada pogledate unazad niz od nekoliko jako dobrih tjedana to vas može samo potaknuti da se još više trudite, a i podići samopouzdanje prije utrke za koju se spremate. Pogledajte koliko ste napredovali posljednjih mjeseci i budite zadovoljni postignutim i veselite se budućim uspjesima. Osim toga, pišući sve te detalje i neka svoja razmišljanja, naučit ćete više o sebi, o svom tijelu i svom umu. Ako zapadnete u krizu i osjećate se nezadovoljno zbog loših treninga i forme, možete sami otkriti uzroke, naučiti iz vlastitih pogrešaka i krenuti u nove izazove ili možete pitati za savjet i objektivno mišljenje stručne osobe.

Napisala: Kristina Škevin

(objavljeno na portalu Trčanje.hr)