Proljetna škola trčanja 2018.

Atletski klub Forca uskoro slavi peti rođendan pa smo ove godine odlučili malo osvježiti svoj program škole trčanja za početnike. Ionako kvalitetan i zanimljiv program proširit ćemo školom trail trčanja za početnike, a nudimo i jutarnje termine za one koji rade u smjenama ili više vole i mogu trenirati u jutarnjim satima i kroz tjedan. U nastavku teksta možete pronaći više detalja o tome, a 7. veljače organizirat ćemo predavanje na kojem ćemo do u najsitnije detalje predstaviti naš ovogodišnji projekt. Predavanje će biti otvoreno za sve zainteresirane bez obzira da li su se do tada prijavili za našu školu trčanja ili ne. Škola trčanja počinje 5. ožujka 2018.

PROGRAMI:

  • škola trčanja za početnike – već je devet generacija škole trčanja iza nas (5 proljetnih i 4 jesenske) i ovo će biti 10. jubilarna škola trčanja koju organiziramo u okviru Atletskog kluba Forca.
  • škola trail trčanja za početnike – po prvi put organiziramo ovaj program koji kreće kad i “klasična” škola trčanja. Kroz 7 mjeseci koliko traje program škole trčanja trenirat će se na različitim lokacijama, u ožujku najviše na savskom nasipu i Jarunu, zatim u Maksimiru, Dotršćini, na Medvednici, trail stazama u centru Zagreba, a prije nastupa na prvim utrkama organizirat ćemo i mini tečaj orijentacije. Naravno, bit će tu i organiziranih izleta po okolnom gorju, kao i grupnih odlazaka na utrke.

b

TERMINI TRENINGA:

Glavni termini treninga škole trčanja su UTORAK i ČETVRTAK u 18:30h i SUBOTA u 9:30h, a treninzi traju oko 45-60min. S vremenom će subotnji treninzi postati malo duži za one koji će se pripremati za duže utrke, a zbog ljetnih vrućina treninzi kroz tjedan će se pomicati na kasniji termin, a subotnji na raniji jutarnji termin. Ovi termini vrijede i za školu trail trčanja, ali ćemo ih prilagođavati dužini dana jer lokacije na kojima će se trenirati nisu osvijetljene kao savski nasip. A subotom će trail treninzi odmah biti malo duži jer već od 3. tjedna krećemo s planinarenjima koja će trajati nekoliko sati. Uz ove termine, ove godine za naše polaznike nudimo i mogućnost treniranja u jutarnjim terminima i to PONEDJELJKOM i SRIJEDOM u 8:00h, a treći termin je onaj subotnji u 9:30h. Ova novost omogućava kontinuitet i redovitost i onima koji rade jedan tjedan ujutro, jedan tjedan popodne, kao i učenicama i učenicima starijih razreda srednje škole. Do sada se za jutarnje termine već prijavilo 30-ak zainteresiranih tako da će i jutarnje grupe biti lijepo popunjene.

LOKACIJA:

Treninzi proljetne škole trčanja održavaju se na savskom nasipu i na Jarunu. Mjesto ukupljanja je Veslački klub Zagreb (Veslačka 27) gdje imamo prostor u kojem ostavljamo stvari kao i mogućnost korištenja svlačionica poslije treninga. Jednom tjedno (petkom) imamo na raspolaganju i dvoranu u kojoj održavamo vježbe snage za sve naše članove. U ljetnim mjesecima subotnje treninge organiziramo u Maksimiru dok su treninzi kroz tjedan i tada na nasipu.

Škola trail trčanja će, kao što smo već napisali, trenirati na različitim lokacijama i važno je napomenuti kako na tim lokacijama nećemo imati prostor za presvlačenje i ostavljanje stvari, već ćemo malo improvizirati. Na većinu lokacija moći ćete doći direktno javnim prijevozom. Više detalja na predavanju…

TRENINZI:

Treninzi u školi trčanja su prilagođeni potpunim početnicima. Kreće se s kombinacijom trčanja i hodanja da bi se postupno izbacilo hodanje, a daljnji napredak se očituje u sve većim duljinama koje se pretrče na treningu da bi kasnije nastavili sa spuštanjem tempa, tj. ubrzavanjem. Škola trail trčanja je također prilagođena potpunim početnicima i osim kombiniranja trčanja i hodanja različitog intenziteta i trajanja, postupno će se savladavati i različiti tereni i podloge.

GRUPE:

Polaznici škole trčanja će nakon uvodna 2 tjedna biti podijeljeni u 3-4 grupe. Grupe će biti formirane nakon inicijalnog testiranja koje će biti krajem drugog tjedna škole trčanja. Do sada smo u školu trčanja upisivali oko 100 polaznika što znači da se trči u grupama od 20-30 ljudi, a na taj način se trener vrlo brzo upozna sa svim trkačicama i trkačima što u nekim situacijama omogućava i individualizirani plan treninga. Isto tako, polaznici škole trčanja se međusobno puno brže i bolje upoznaju. U jutarnjem terminu ćemo imati dvije grupe, a dvije početničke grupe predvidjeli smo i za školu trail trčanja. Svaka grupa ima jednog voditelja koji drži tempo i pazi na polaznike.

16508623_698995766941079_7998402305198183305_n

SPONZOR:

Sponzor Atletskog kluba Forca je Easy Going Store u Arena centru. U ovom dućanu između ostalog možete naći dosta opreme za trčanje, a svi članovi kluba i polaznici škole trčanja imaju trajni popust od 20% na sav trkački asortiman. EGS svim polaznicima škole trčanja poklanja tehničku majicu za trčanje kratkih rukava s logom kluba. Kako je Easy Going Store sponzor EGS KontinenTrail Lige tako će polaznici škole trail trčanja imati različite popuste na grupne prijave za utrke u sklopu ove lige.

OPREMA:

Sve što vam treba za prvi trening su tenisice i trenirka (ili tajice + majica dugih rukava). Ako bude malo hladnije dobro će vam doći šuškavac, kapa i rukavice. Prije početka škole trčanja održat ćemo  predavanje na kojem će se između ostalog pričati o opremi za trčanje.

TRENER:

Tim čine trkačice i trkači s puno iskustva kako u trčanju tako i u podučavanju drugih kako što uspješnije napraviti prve trkačke korake. Glavni trener u školi trčanja je Goran Murić, profesor kineziologije s dugogodišnjim iskustvom rada u atletici i rekreativnom trčanju, koji izrađuje plan i program treninga za sve grupe. Voditeljski tim dobro je izbalansiran, mogli bi reći spoj mladosti i iskustva.

CILJ:

Glavni cilj škole trčanja (bez obzira da li se radi o “klasičnoj” školi trčanja ili trailu) je pokrenuti “obične” ljude koji se neko vrijeme nisu rekreirali, a imaju želju za nekom rekreativnom aktivnošću na otvorenom. Kroz ovaj program ćete postupno postati brži, izdržljiviji, ali i ono što je najvažnije ZDRAVIJI. Od netrkača ćemo kroz nekoliko mjeseci napraviti trkače koji će moći istrčati 5km u komadu, odhodati do Puntijarke bez stajanja i na taj način napraviti dobru podlogu za nastavak rekreativnog trčanja i kasniji odlazak na utrke. Utrke nam/vam nisu imperativ, ali ćemo najambicioznijima pomoći da se što bolje pripreme za utrke na koje će ići. U školi trčanja ćemo kao i svake godine krenuti s utrkom na 5km krajem svibnja, zatim utrkom na 10km poslije ljeta, a oni najuporniji će stati i na startnu crtu nekog polumaratona u listopadu. Škola trail trčanja će imati sličan trend; prvo ćemo na neku od kraćih trail utrka (do 10km), zatim na neku of 12-15km da bi oni najspremniji na jesen završili neki trail duži od 20km.

CIJENA:

Mjesečna članarina u školi trčanja je 150kn. Prva članarina plaća se prilikom upisa, a kasnije početkom tekućeg mjeseca. Članarina se plaća mjesec po mjesec. Plaćenom mjesečnom članarinom možete kombinirati oba programa koja nudimo u različitim terminima. Npr. ako ne stignete na trail trening, ali možete doći na nasip, priključite se jednoj od grupa i napravite trening na nasipu. Isto tako, ako niste stigli u svoj popodnevni termin možete trening odraditi u jutarnjem terminu s jednom od grupa.

PRIJAVA:

Za proljetnu školu trčanja možete se prijaviti putem prijavnog obrasca.

Nakon što ispunite obrazac mi ćemo vam se kroz nekoliko dana javiti mailom kako bi vam potvrdili da je vaša prijava zaprimljena i obavijestili vas o daljnjim koracima i aktivnostima do prvog treninga.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem maila i telefona.